д-р ТАНЯ ГРАНДЕВА

здравословно хранене

д-р ТАНЯ ГРАНДЕВА

Д-р Таня Грандева е практикуващ диетолог с 20 годишен опит. Участва като гост в ТВ предавания, свързани с природосъобразен начин на живот, вегетарианство, хранене с жива храна. Лектор е във форуми, семинари, събори, еко фестивали.
На 17ти Юни тя ще води темата “Връзка между хранене и физическа активност”: Физическата устойчивост и сила е резултат от редовна, продължителна двигателна активност. Храната има известна връзка, но по-скоро в качествено отношение. Тежката високо калорийна храна носи съществени вреди върху възможността за продължително физическо натоварване. Ако погледнем назад към миналото ще открием примери за масова издържливост, резултат от ежедневни усилия по изкарването на прехраната или защита на дом и отечество, в едно с хранителна оскъдица. Днес, в развития свят трудно можем да открием хора способни да въртят меч или сърп в продължение на цял ден, въпреки силната храна.
На 23ти Юни ще говори “За митовете в здравословното хранене или как да избегнем вредните послания”: Учат ни как да се храним, как да готвим, на какво е богата една или друга храна и за какво ще ни бъде полезна. Включваме телевизора, отваряме вестник или списание и навсякъде откриваме рубрика със съвети за хранене. Получаваме бързо и лесно предписание, например рецепта за ястие или кратко формулирани постулати със заглавие от типа на: „10 правила за хранене, които ако спазвате ще ви направят здрав“ и често прикачена към тях реклама или линк за нов, изключително полезен за здравето продукт. Заинтригувани отново улавяме поредния шанс да открием своето, да получим чудодеен лек или рубриката “хранене“ ни е така досадна вече, че бързаме да сменим канала или страницата. Може би в момента вземате решение повече да не губите времето и енергията си с поредния лектор, които ще Ви води по пътя на малотрайното, мнимо или недостижимо хранене за здраве.
И на 25ти Юни ще разгледа темата “Основни принципи на здравословното хранене”: „През последните няколко години идеята за здравословното хранене набира популярност създавайки нови пазарни ниши на предлагане. Всичко за храненето ви е известно до болка и досадно?! Чудите се възможно ли е да има нещо, което не сте чули или прочели вече?! Дали пред Вас ще се изправи Лектор, с достолепието на докторската си титла и ще Ви говори на респектиращ, сложен, може би неразбираем професионален език?! Или ще Ви бъдат изнесени най-новите открития от научните доклади в сферата на храненето, придружени с реклама на най-новата суперхрана или хранителна добавка. А дали няма да пропилеете почивния си ден с хита в диетите за здраве и красота от … Антарктида, единствено признат и практикуван от Холивудските звезди сега?! Отговорът ми е: „Не“. Това, което Ви очаква е ВДЪХНОВЕНИЕ и ЗНАНИЕ ОТ ПРИРОДАTA.”